ozadje_3

Parakolesarstvo je uradna paraolimpijska disciplina, ki jo priznava Mednarodna kolesarska zveza (UCI).  Glede na tekmovalni pravilnik, se parakolesarji delimo v 4 različne razrede:

Ročna kolesa (H)

Z ročnimi kolesi (hand cycling, handbike) tekmujejo športniki s poškodbami hrbtenice (tetraplegija, paraplegija, parapareza…) ter amputacijami obeh nog. Glede na stopnjo poškodbe ločimo 4 kategorije H1 do H5.

foto:B.Uršič

foto:B.Uršič

Cestna kolesa (C)

S prilagojenimi cestnimi kolesi tekmujejo športniki z amputacijam rok in/ali nog. Tekmujejo tudi športniki s poškodbami glave in nekaterimi drugimi boleznimi (CP). Glede na stopnjo poškodbe ločimo kategorije C1 do C5

20140921_105306

Tandemi (B)

Na tandemih tekmujeta slep oz. slaboviden tekmovalec zadaj ter “pilot” spredaj, ki je popolnoma zdrav kolesar. Ločimo moške in ženske tandeme. V Sloveniji še nimamo predstavnika v kategoriji B! Na tandemu sicer trenira in tekmuje Alen Kobilica v paratriatlonu.

para_tandem

Tricikli (T)

Na triciklih tekmujejo športniki z motnjami ravnotežja, ki lahko kolesarijo z nogami. V Sloveniji še nimamo predstavnika v kategorijah T!

para_tricikel

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.