Parakolesarji na nočnem obisku

Petek 20.3. se je na prvem programu Radia Slovenija pričel s parakolesarji. Trener parakolesarjev Aleksej Dolinšek in ročna kolesarja Primož Jeralič (H5) in Anka Vesel (H3) so bili gosti Petre Medved v oddaji Nočni obisk. Trener Aleksej je predstavil parakolesarstvo, razrede v katerih nastopajo parakolesarji in vrste koles, ki jih uporabljajo. Parakolesarstvo je paraolimpijska disciplina, ki jo priznava Mednarodna kolesarska zveza.  Parakolesarji se razvrščajo v razrede glede na vrsto invalidnosti: ročni kolesarji (H), cestna kolesa (C), tandemi (B) in tricikli (T). V letošnjem letu se bodo parakolesarji  na tekmovalni ravni udeležili sedmih mednarodnih tekmovanj in svetovnih prvenstev. Letošnji cilj, je poleg odličnih dosežkov na tekmovanjih, zbrati zadostno število točk za udeležbo parakolesarja na paraolimpijskih igrah v Riu 2016.

20150319_233647

Primož in Anka sta opisala osebni izkušnji z invalidnostjo in ročno kolesarstvo. Kot je povedal trener  Aleksej, ročna kolesa uporabljajo posamezniki s poškodbo hrbtenjače ter amputacijami obeh nog. Glede na stopnjo poškodbe so razvrščeni v štiri kategorije – H1 do H5. Primož in Anka sta opisala svoja kolesa, dotaknili pa so se tudi koles, ki jih vozijo tetraplegiki. Le-ta morajo biti tetraplegikom, zaradi nezmožnosti uporabe prstov na rokah še posebej prilagojena.

20150320_010115

Vsi trije se strinjajo, da je v največji možni meri potrebno poskrbeti za vidnost v cestnem prometu. Ležeča ročna kolesa so zelo nizko nad cestiščem in so zato ročni kolesarji manj vidni. Za varnost poskrbijo z odsevniki, lučmi in zastavicami v svetlečih barvah.

V avgustu pripravlja ekipa ročnih kolesarjev rekreativno kolesarsko prireditev, ki smo jo poimenovali Zavrtimo Slovenijo,  z namenom promocije in razvoja parakolesarstva. Parakolesarstvo na rekreativni ravni omogoča gibanje na svežem zraku, druženje v naravi ter pridobivanje in ohranjanje psihofizične kondicije.

20150320_010120

Kaj so še povedali pa lahko poslušate na spletnem naslovu:  http://radioprvi.rtvslo.si/2015/03/anka-vesel-in-primoz-jeralic/ (kliknite na gumb za predvajanje v zgornjem levem kotu fotografije)

Anka Vesel