Poškodovanci na rehabilitaciji bogatejši za ročno kolo

Ljubljana, 13. 10. 2015 – V prostorih Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča so ročni kolesarji iz Kluba Tuš-Bauerfeind po dobrodelni akciji, s katero so Zavrteli Slovenijo, predali ročno kolo, ki bo poškodovancem na rehabilitaciji predstavilo nove načine gibanja, pripomoglo k hitrejši rehabilitaciji ter vključitvi v šport in aktivno življenje.

Invalidi Zavrteli Slovenijo

Cilj dobrodelne akcije Zavrtimo Slovenijo, ki se je odvila med 24. in 29. avgustom letos, s katero so organizatorji po različnih krajih po Sloveniji predstavljali ročno kolesarstvo – vse bolj priljubljeno obliko športnega udejstvovanja invalidov, se je uresničil. Organizatorjem je s pomočjo sponzorjev in prispevkov posameznikov uspelo zbrati dovolj sredstev za nakup ročnega kolesa za invalide, ki bo poškodovancem na voljo v URI Soča.

Organizatorji akcije, David Razboršek, Anka Vesel in Žiga Breznik, ki jih poškodba hrbtenjače ni ustavila in jih združila v aktivnem ročnem kolesarstvu, tudi tekmovalno v svetovnem merilu, ter Aleksej Dolinšek, njihov trener, se v en glas strinjajo, da bo ročno kolo sigurno doprineslo k hitrejši rehabilitaciji poškodovancev. »Tudi sam sem po poškodbi hrbtenjače moral zaživeti življenje na novo, z invalidskim vozičkom. Vesel sem, da sem se seznanil s športom in predvsem z ročnim kolesom, ki mi omogoča tisto pravo svobodo gibanja, ki sem jo doživljal pred nesrečo,« je dodal Žiga.

Pomembnost aktivnega preživljanja prostega časa pri invalidih je ob predaji ročnega kolesa poudaril tudi direktor URI Soča, mag. Robert Cugelj: »Šport je izreden motivacijski, pa tudi socializacijski faktor, še posebej to velja za šport invalidov. In ravno akcije kot je Zavrtimo Slovenijo , so tiste, ki dokazujejo da zmoremo vsi vse.«

Damir Bajramovič je prvi v vrsti novih interesentov, ki je prve metre na novem ročnem kolesu naredil že danes po avli URI Soča. Rekel je, da: »bi ocenil svojo probno vožnjo na ročnem kolesu z desetko na lestvici od ena do 10. Vrhunsko pa bi bilo, če bi ga lahko preizkusil zunaj. Takrat bi vse skupaj najbrž ocenil z deset plus.« Dodal pa je, da upa: »da bo še kaj ugodnega vremena, da bom lahko šel na prvo pravo turo v naravi.« Anka mu je takoj pripomnila, da bo, če bo želel tekmovati, ročno kolo lahko uporabljal skozi vse leto – v neugodnem vremenu pač na trenažerju sredi dnevne sobe, ko gleda svojo najljubšo oddajo.

David je izrazil hvaležnost vsem, ki so kakor koli podprli njihovo dobrodelno akcijo, bodisi s prispevki za ročno kolo ali samo z besedami podpore. Posebej je vesel, da je akcija združila več kot 400 kolesarjev iz posameznih kolesarskih društev in klubov po Sloveniji ter okrog 80 invalidov, večina ročnih kolesarjev, nekaj pa takšnih, ki so ročno kolo z navdušenjem preizkusili prvič. Tako se je zelo zabrisala meja med ročnim in navadnim kolesarstvom oz. se je izenačil šport invalidov s špotrom ‘zdravih’. Cilj akcije pa ne bi bil dosežen brez organizacijske pomoči KD Rog, KK Sava Kranj, ŠD 3Šport, Kolesarjev Celjske runde, KK Lendava, udobnoposvetu.si in nenazadnje KD Raketa, katerega člani kolesarji in pridruženi kolesarji so prispevali več kot 110.000 kilometrov v akciji 1 kilometer za 1 cent Študentska organizacija Univerze na Primorskem pa zagotovila donacijo ter medijev, ki so glas o akciji ponesli po Sloveniji. Pri akciji so pomagali tudi partnerji kolesarskega kluba Tuš-Bauerfeind, Thermana Laško, Pivovarna Union, BTC City, Medis, Grey, Telekom Slovenije, pressclipping, Vitli Krpan ter Zveza paraplegikov Slovenije.

Pozitivni odzivi na akcijo pa organizatorje ženejo naprej – ne izključujejo namreč možnosti, da ne bi akcije Zavrtimo Slovenijo v naslednjem letu ponovili in jo morebiti razširili tudi na mednarodno raven.

predaja ročnega kolesa

prvič na ročnem kolesu